Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

61 млн. лева помощ за общините за опазване на околната среда

Снимка: БГНЕС

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството тази година ще подпомогне общините с 61 милиона лева, съобщи  в Стара Загора министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя инспектира изпълнението на проекта за изграждане на водна инфраструктура в квартал „Самара“.

До 2015-та година приключи изпълнението на първата част на проекта. Сега се изпълнява втората. Проектът е на обща стойност пет милиона и 500 хиляди лева.

Кметът Живко Тодоров посочи: "Днес времето ни позволява добре да видим, че канализацията работи, при този дъжд, който днес се изля в Стара Загора и водата се поема от канализацията вътре в квартала."

Чрез Регионалните екоинспекции, е извършена мащабна проверка за нерегламентирани сметища в страната по речните корита, които създават опасност от наводнения.

"Проверката приключи. Данните показват, че спрямо миналата година има голяма разлика. Далеч по-малко са регистрираните замърсени територии".

Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Старозагорското село Ракитница, има Акт 16 след избор на оператор и то ще започне да работи, съобщи Ивелина Василева.

"В момента финансираме изграждането на регионалната система в Пазарджик, в Кърджали. Приключват обектите в Разлог. В Благоевград очакваме да стартира проекта за изграждане на регионалната система".

В Бяла, Русенско, и в Провадия изграждането на депа остава рисково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44