Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Манолова: Арбитражни решения по потребителски спорове да бъдат обявени за нищожни

Мая Манолова
Снимка: БТА


Омбудсманът Мая Манолова предлага законодателни промени, свързани с работата на частните арбитражни съдилища. Аргументът е, че от техните действия са потърпевши много потребители.

За две години са регистрирани 45 частни арбитражни съдилища и броят им расте. През миналата година само един такъв съд е завел 102 000 дела срещу потребители, като за съпоставка Административният съд в София годишно гледа под 15 000 дела.

Мая Манолова предлага потребителските спорове да не се разглеждат от частните арбитражни съдилища:
Арбитражни решения, постановени по потребителски спорове, да бъдат обявени за нищожни. Да бъде въведен регламент, свързан с това кой може да създаде арбитражен съд, както и правила, на които да отговарят арбитражните съдилища, а също така и изисквания към арбитрите и регистър, в който ще бъдат вписвани, а също и контрол върху организацията на дейността на арбитражните съдилища.
 
Според адвокати най-потърпевши са абонатите на големи оператори - монополисти, на фирми за бързи кредити и на агенции за недвижими имоти. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44