Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пръскането срещу нодуларен дерматит по поречията на Струма и Места се отлага

Снимка: БГНЕС

Пръскането срещу разпространение на нодуларен дерматит по поречията на Струма и Места се отлага поради лошите метеорологични условия. Третирането по въздуха трябваше да се извърши с хеликоптери от десетметрова височина, като пчеларите в областта  бяха предупредени за часовете на пръскането. 

Благоевградска област се оказа най-засегната от заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. От откриването на първото огнище в района на Гоце Делчев досега в региона са унищожени близо 800 говеда, каза д-р Атанас Григоров от Областната дирекция по безопасност на храните:

Благоевградска област е най-много засегната от цяла България от нодуларен дерматит. По коритата на реките Струма и Места ще бъде извършено това пръскане, на около 2 км от коритата, за да може да овладеем заболяването.

Преди около месец България изпрати искане до ЕК за преразглеждане на крайните мерки по ограничаване на заболяването, в което се предлагаше умъртвяване само на животните, които са дали положителни проби, а другите да бъдат поставени под  карантина. До този момент обаче отговор от Брюксел няма и при доказано огнище се унищожават всички животни на фермерите.

Това е причината за растящо напрежение сред животновъдите, които отново припомнят, че в съседна Гърция, която от миналата година се бори с проблема, се евтаназират само болните животни, а всички останали се ваксинират. 

Фермерите реагираха и срещу унизително ниските обезщетения, които не могат да се  съизмерят със загубите, включително и  ограниченията за закупуване на нови животни.

Очаква се третирането срещу комарите като основни преносители на вируса на нодуларния дерматит да бъде извършено  в следващите два дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44