Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Възнесение Господне

| обновено на 09.06.16 в 09:22
Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита Възнесение Господне - края на земния път на Исус. Празникът е 40 дни след Възкресение Христово, винаги в четвъртък и е известен и като Спасовден - деня на спасение на душите ни, свързан е със завършването на спасителното дело на Исус Христос. С Възнесението си, Той отваря небето за повярвалите в него, за да бъдат спасени за вечен живот. Според фолклорните традиции, нощта срещу Спасовден е лечебна, болните преспиват на открито, на поляна, където вирее билката росен.

Света литургия ще има в крепостта „Царевец“ във Велико Търново, в музейната църква "Възнесение Господне", в която са служили средновековните български патриарси.

Възнесение Христово, един от 12-те големи християнски празници, е име на много храмове у нас. Един от тях е най-старият във Враца. Църквата пази много ценни исторически сведения, едно от които е, че на нейния клир е пял самият Васил Левски.

Край Ямбол, в местността Бакаджика, ще се проведе традиционният национален тракийски събор Спасовден, на който присъстват тракийци от цяла Южна България. Съборът е с над вековна история, но организирано се провежда за 12-и път. През последните десетилетия съборът се превръща в място за съхранение и възраждане на българския дух. В надпяванията участие ще вземат над 350 певци, 20 фолклорни групи и индивидуални изпълнители.

В Габрово отбелязват Спасовден с традиционния базар на продукти от селския двор и Спасовско хоро. Повече от 20 читалища и местни производители ще предложат на посетителите забавление и домашно произведени храни. В следобеда на 40-ия ден от Възкресение Господне селският МОЛ, както го наричат габровци, възражда още една традиция, тази на Спасовското хоро. То се отличава с това, че се извива не под звуците на гайдата или кавала, а тръгвало с песните. Затова солистки от няколко габровски читалища ще подхванат хороводен припев. Посетителите ще чуят и позабравени любими песни, разучени от състава на читалището в квартал „Русевци“.

Днешният ден е и професионален празник имат хлебарите, хотелиерите, шофьорите. По този повод председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев каза:

От години Спасовден е обявен за Ден на шофьора. Счита се, че закриля шофьорите. Винаги празнуваме този ден. Посланието ни е: Карайте разумно! На добър път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44