Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 хиляди самодейци на фолклорния фестивал „Ирин Пирин-съборът на Югозапада"

Над 5000 самодейци ще вземат участие в първото издание на фолклорния фестивал „Ирин Пирин-съборът на Югозапада“, който ще се проведе край Разлог от 17-и до 19-и юни. Специално място във фестивалните пространства ще имат българските народни занаяти и автентичната национална кухня, съобщиха на пресконференция в Благоевград организаторите от фондация „Наследство в бъдещето“.

На двете фестивални сцени ще излязат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, както и групи за представяне на народни обичаи и обреди, като организаторите допускат и участници от чужбина, които представят български фолклор. Традиционните ястия от региона ще се предлагат на гостите при строги изисквания за екологичност и автентичност. Народният бит и култура ще бъдат представени на събора „Ирин Пирин“, като основната цел е децата да се запознаят с живота на предците им, каза председателят на Фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев:

Над 50 самобитни занаятчии от цялата страна ще представят своите произведения, музейни експозиции на няколко музея, включително и национален, детска творителница, където занаятчии и пътуващото читалище „Бащино огнище“ ще занимават децата.

Освен участниците в събора, концерти в двете фестивални вечери ще имат ансамбъл „Пирин“, Неврокопския танцов ансамбъл на Николина Чакардъкова и най-известните изпълнители на песни от пиринския край.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44