Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама подкрепи кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на САЩ

| обновено на 10.06.16 в 08:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама подкрепи кандидатурата на Хилари Клинтън за свой наследник. Това стана във видеосъобщение, в което Обама говори за качествата на Клинтън и за съвместната им работа, докато тя заемаше поста държавен секретар. Хилъри Клинтън вече има подкрепата от важни вътрешнопартийни имена като лидера на демократите в Сената Хари Рийд и лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Във видеото, публикувано в ЮТуб канала на вероятния кандидат на демократите, Обама посочи:

Искам да поздравя Хилари Клинтън за историческото й постижение да бъде вероятният кандидат за номинацията на демократите за президент на Съединените щати. Всъщност, не мисля, че някога е имало толкова квалифициран кандидат за поста. Тя притежава куража, състраданието и сърцето, необходими за работата. Аз съм с нея! Нямам търпение да се включа в кампанията в подкрепа на Хилари!

Това дългоочаквано изявление ще даде мощен тласък на кампанията на Хилари Клинтън и може да сложи край на опасенията за единството в Демократическата партия, след разразилата се яростна предизборна кампания, коментира Франс прес.

Самата Клинтън благодари за оказаното доверие в профила си в Туитър, като се обърна към Барак Обама с думите: "Чест е да си до мен!".

Официалната подкрепа на американския президент дойде около час след края на срещата му със сенатора Бърни Сандърс. След разговорите между двамата в Белия дом Сандърс благодари на Обама и вицепрезидента  Джо Байдън за това, че са запазили неутралитет по време на предварителните избори. В същото време Сандърс поздрави Клинтън и заяви, че планира да се срещне с нея в близкото бъдеще, за да разисква варианти за победа срещу предполагаемия кандидат на републиканците Доналд Тръмп и също „за създаването на управление, което да представлява всички, а не само един процент“ от населението.

Бърни Сандърс все още не се е отказал от надпреварата и ще се състезава на първичните избори в столицата Вашингтон следващата седмица.

Барак Обама ще се присъедини към кампанията на Хилъри Клинтън по време на събитие в Грийн Бей, Уисконсин на 15 юни.

Междувременно в предаване на телевизия Ен Би Си Обама изтъкна, че ролята му в битката за Белия дом ще бъде да говори от позицията на опита си в администрацията. Пред водещия Джими Фелън той каза:

Основната роля, която ще играя в този процес, е да напомням на американците, че това е една сериозна работа. Това не е риалти шоу. Знам какви са решенията, които трябва да се вземат и работата, която трябва да се върши. Убеден съм до голяма степен, че ако на американците се напомни какви са залозите … те ще направят добър избор.

Коментар по темата имаше и от Доналд Тръмп. В Туитър той написа:

Обама току-що подкрепи безчестната Хилари. Той иска още четири години управление на Обама, но никой друг не иска това.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44