Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип от археологическия институт при БАН започва спасителни дейности на крепостта Бузово кале

Екип от археологическия институт при БАН започва спасителни дейности на късноантична църква и на крепостта Бузово кале до казанлъшкото село Бузовград.

Двата паметника през годините са били обект на многобройни иманярски набези. След оглед е било решено дейността да се съсредоточи върху изучаването на християнския храм, който на един по-късен етап може да бъде експониран, въпреки че е пострадал значително от грабежите. Крепостта Бузово кале е от най-големите в целия Подбалкан, като вероятно е заемала площ от около 20 декара. Гъстото застрояване вътре дава основания да се разглежда като регионален център за Казанлъшкото поле не само през късноантичния период, но и по време на Второто българско царство, когато е била важен център в Крънската област. В екипа ще работят докторантите по антична археология Пламен Дойчев и Калин Чакъров, научен ръководител е доктор Деян Рабовянов. Археологическите разкопки ще финансира Историческия музей "Искра" в Казанлък.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44