Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободни места за лекари в област Кърджали, но желаещи няма

Снимка: архив
900 лева месечно предлага общината в Ардино, за да привлече общопрактикуващи лекари. Сумата е идентична с тази, която дава Здравната каса за работа в неблагоприятни райони. Поради липсата на кандидати, половината практики в област Кърджали от години стоят незаети. Местното бюро по труда обяви 15 свободни места за лекари, но желаещи няма.

Най-осезаема е липсата на лекари в община Крумовград. Свободни са 14 практики - 10, от които в селата. Въпреки многото обяви кандидати няма, казва кметът на Крумовград Себихан Мехмед:

В момента трудно намираме лекари. Радваме се на тези, които се задържат при нас, имаме големи населени места, които са незаети. Ние все очакваме някой а откликне на нашите покани да дойде, но уви.

За да привлекат лекарите общините предлагат различни бонуси. Такъв е случаят в Ардино, където вече има 2 запитвания за свободните места. Кметът Ресми Мурад заяви:

Ще дадем допълнително бонус-подпомагане, колкото дава НЗОК за неблагоприятните практики. Касата дава 900 лева на месец, община Ардино ще даде още толкова. И само символичен наем на медицинския кабинет.

Според Световната здравна организация на Европа ще са необходими 8 милиона медицински работници до 2020 г. В района на Кърджали липсата на лекари - специалисти ще се усети до 10 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44