Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС имат преднина от 10 пункта

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дни преди референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, поддръжниците на излизането на страната от общността имат чувствителна преднина от 10 пункта пред тези, които са за оставане, показа  проучване  на вестник “Индипендънт“. Британският паунд отбеляза спад с повече от процент след като станаха ясни данните от допитването.

 От участвалите в анкетата 2 000 души 55 на сто са заявили, че искат Великобритания да напусне съюза, докато 45 процента са за оставане в организацията. Трябва да се отбележи обаче, че проучването е проведено сред хора, които твърдо са заявили, че ще гласуват, а е добре известно, че привържениците на т.нар. "Брексит" са много по-активни по този показател.

С оглед на това, че много хора се регистрираха в последния момент и по време на удължаването на срока за регистрация с 48 часа, картината в деня на гласуването може да бъде доста по-различна. Всъщност това е и основното презизвикателство пред правителството и искащите оставане в ЕС - как да накарат техните поддръжници да бъдат по-активни на референдума. Защото друго проучване на общественото мнение показва, че все още голям процент от британците не знаят много за предстоящия вот или не си дават сметка какво означава той за бъдещето на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44