Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Все още има време за промяна в Националната стратегия за научните изследвания

Снимка: БГНЕС

Все още има време за промяна в Националната стратегия за научните изследвания, обяви министърът на образованието Меглена Кунева. По време на обсъждането тя обясни целта на проекта:  

Държава на обществени предизвикателства като например социално предприемачество, въвеждане на информационни технологии на всички нива. Когато говорим за младите учени, това, което мен ме притеснява в страната, включително и по отношение на предучилищното и училищното образование. Ние всъщност имаме едно цяло липсващо поколение, да го кажа така и това е много важно в един и същи момент ние да имаме учени с голям опит и средното поколение, и най младите, за да може да стане естественото предаване от поколение на поколение.

Стратегията има за цел по-голям процент от БВП да отива за наука, както и привличането на повече млади учени в работа по проекти.

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов обясни в интервю за "Хоризонт", че идеята на промените е да се стартира ос 1 от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която е изключително важна за научната общност и и ще позволи сериозни инвестиции в тази сфера.

Новото е изборът на основните научни приоритети, които България трябва да следва. Тези приоритети, в голяма степен, пасват на научните планове на основните научни институции в България на университетите, които се занимават с научно-изследователска дейност, заяви проф. Димов.

Той допълни, че и в оперативната програма, и в много други дейности има специални условия за привличане на млади хора. Очакванията на министерството са много от тях да се включат с проекти по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44