Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албиносите по света - жертва на жестоки атаки

Снимка: rt.com
На 13 юни светът отбелязва Международния ден за повишаване на осведомеността за албинизма. Това е състояние, което се наследява генетично. В Европа и Северна Америка то засяга един на 20 000 души, а в страните южно от Сахара - между един на 5000 и 15 000 души.

На пръв поглед споменаването на явлението албинизъм звучи само като любопитна информация. Но това състояние, при което хората са лишени от  пигментация, поставя сериозни здравни, както и проблеми, свързани с човешките права, и то предимно в Африка, където албинизмът е по-разпространен.

******

Албинизмът сред хората се среща най-често сред афро-карибските общности. Той се предизвиква от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата - естественият филтър срещу вредното въздействие на слънчевата светлина. Липсата на меланин прави очите и кожата изключително чувствителни към слънцето и албиносите са изложени на голям риск да развият рак на кожата. Зрението също се засяга.

Честотата на това състояние варира между различните географски райони и човешки популации, като има различни видове албинизъм според начина на унаследяване, клиничните признаци и биохимичните нарушения. Приема се, че средната му честота в световен мащаб е 1:17 000 души. Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че с това състояние живеят около 150 000 души.

*****

Албинизмът се оказва не само здравен, но и проблем на спазването на човешките права, тъй като на някои места са разпространени много погрешни и зловещи схващания, засягащи хората, страдащи от този синдром. Затова на 13 юни миналата година за първи път беше отбелязан обявеният от ООН Международен ден за повишаване на осведомеността относно албинизма, а Съветът на световната организация по правата на човека създаде мандат за независим експерт на ООН по правата на страдащите от албинизъм.

Преди дни правозащитната организация "Амнести интернешънъл" оповести свой доклад, в който алармира, че албиносите в африканската държава Малави, в това число и малките деца, са жертва на безпрецедентна вълна от брутални атаки. Организацията заявява, че тази вълна от насилие се подхранва от ритуални практики и от пасивността на властите в страната, като от 2014 г. насам броят на убийствата и отвличанията на албиноси в Малави се е увеличил силно. Най-малко 18 души са били убити, а 5 - отвлечени, сред които и дете на 2 години, което все още не е открито. Според данните на  "Амнести интернешънъл" април 2016-та е бил най-кървавият месец с четири убийства на албиноси в Малави. Смята се, че в страната те са между 7000 и 10 000.

Република Малави е държава в Югоизточна Африка, без излаз на море, но едноименното езеро заема около една пета от територията и по продължение на почти цялата източна граница. Това е една от най-бедните страни в света и икономиката ѝ разчита главно на чуждестранни помощи.

В началото на юни правосъдието в Малави забрани на лечителите и магьосниците в страната да практикуват заниманията си. Тази мярка беше взета точно с цел защита на албиносите, тъй като костите на убитите албиноси са продавани на лечители в Малави и в съседния Мозамбик, които ги използват за приготвянето на "чудодейни" отвари, за които се твърди, че носели богатство и късмет.

В доклада си "Амнести интернешънъл" обвинява властите на Малави, че оставят албиносите на произвола на престъпните банди. Полицията страда от недостиг на средства, за да реагира навреме на атаките, както и да осигури по-видимо полицейско присъствие в най-рисковите зони, отбелязва правозащитната организация.

Информацията може да чуете и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.