Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските власти установяват дали извършителят на масовото убийство в Орландо е имал контакти с терористи

Омар Матийн

Властите в Съединените Щати се опитват да установят дали извършителят на масовото убийство в нощен клуб в Орландо е имал някакви контакти с международна терористична организация. В съботната нощ американецът с афганистанско потекло Омар Матийн откри огън в гей клуб като по последни данни е отнел живота на 49 и е ранил поне 53-ма. Матийн е бил разследван в миналото от ФБР за връзки със заподозрени в тероризъм, но тогава не са били открити достатъчно доказателства. Вашингтон Поуст съобщава, че бившата му съпруга го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен". ФБР информират, че за сега няма информация за други заплахи в Орландо или в страната. Въпреки това полицията ще увеличи патрулите си по провеждащите се този месец в Америка гей паради.

Приоритет на органите на реда през изминалата нощ бяха идентифицирането на телата на жертвите и търсенето на повече информация около нападателя, извършил най-кървавата престрелка в съвременната американска история. Засегнатите от своя страна отказват да приемат реалността, в която животът на роднини и обичани от тях хора е бил отнет по немислим начин.

След мъчителното изваждане едно по едно телата от окървавените зали на клуба и съобщаването на скръбната вест на близките властите заявиха, че загиналите в крайна сметка са 49, сред които аптекар, мениджър в  агенция за пътувания и момче, което изпраща до майка си зловещи съобщения предвещаващи смъртта му. „Ще умра“. Към момента само едно от телата не е идентифицирано.

Междувременно известните около соченият за извършител Омар Матийн поставят повече въпроси, отколкото отговори. Как няколкото предишни разследвания на ФБР не са успели да открият доказателства за радикалните намерения на Омар и дали фактът, че преди на нахлуе в клуба той се е заклел във вярност на Ислямска държава означава, че атаката е била поръчана отвън. Случилото се за пореден път поставя на преден план и въпроса за лекотата, с която може да се закупи оръжие в Америка. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44