Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Мариновски: Масово се секат дървета в Плевенско заради липовия цвят

Масово се секат дървета заради липовия цвят. Това обясни за "Хоризонт" началникът на сектор “Земеделие и гори“ в Община Плевен Иван Мариновски.

Само в землищата на плевенските села Ласкар и Ралево са били повалени близо 1 000 дървета, като липите са в частни имоти. При проверка, извършена в местността Рогуля край Плевен, са били открити над 900 повалени дървета с обран липов цвят, допълни Мариновски:
Така изоставени нещата изглеждаха ужасяващи - това са частни имоти. Другото възлово място, където се извършват такива нерегламентирани събирания на липов цвят, е на Тенекиения хан в землището на село Николаево, местността Дълбини.

Съгласно Закона за лечебните растения, всеки има право за лични нужди да събира до половин килограм липов цвят на ден, а нашата специализирана администрация издава пък разрешителните на хората, които изкупуват липовия цвят, поясни още Иван Мариновски.

Събират цвета главно в почивните дни, когато нашите служители не са на работа - сутрин рано, 
подчерта Мариновски, като уточни, че за да се предотвратят вандалските действия, два екипа от община Плевен започват проверки и наблюдение в извънработно време до края на сезона на брането на липовия цвят, докато прецъфтят липите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44