Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Обама: Няма преки доказателства стрелецът от Орландо да е бил част от клон на ИДИЛ

Барак Обама
Снимка: БТА

Няма преки доказателства стрелецът от Орландо да е бил част от клон на терористичната организация "Ислямска държава", подчерта президентът на Съединените щати Барак Обама.

Липсват и данни за това 29-годишният Омар Матийн да е бил направляван отвън - в последните минути той сам е изявил принадлежността си към ИДИЛ, обясни още американският президент.

Стрелбата в Орландо може да се третира като терористичен набез, тъй като разследването е установило, че стрелецът е бил вдъхновен от различни екстремистки идеи, разпространени в интернет, посочи още Обама, като подчерта, че всички материали се преглеждат и анализират, за да бъдат разкрити подбудите за престъпното деяние:
Оценката на тази терористична идеология ще бъде толкова важна за разледването, колкото това да се уверим, че няма командване от външна страна при стрелбата.

Време е за дебати - говорим за тероризъм, а не обръщаме внимание на разпространението на оръжия и над дейността на организации като ИДИЛ, които разпространяват терористични идеи, 
посочи още Барак Обама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44