Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще решава за разполагането на няколко хиляди войници в Полша и Балтийските републики

НАТО ще решава на ниво военни министри за разполагането на няколко хиляди войници в Полша и Балтийските републики. 

По настояване на Полша, Литва, Латвия и Естония на ротационен принцип ще бъдат пратени безсрочно 4 пехотни батальона под командването на НАТО като допълнителна гаранция срещу евентуална руска агресия.

Няма съмнение, че ние отговаряме на действията на Русия в Украйна, каза генералният секретар Йенс Столтенберг. Защото преди незаконната анексия на Крим, никой не говореше за подобно военно присъствие в източната част на Алианса.

България, която днес и утре в Брюксел е представлявана от министър Николай Ненчев, не е искала допълнителни сухопътни войски. Планът вече е подготвен от военните стратези на НАТО и очаква политическо одобрение от министрите.

Сега обсъждаме размера, обхвата и състава на тези сили, уточни Столтенберг без да назовава цифри. Един батальон може да има между 300 и 1300 войници, но източници от Алианса неофициално говорят за размер на силите от порядъка на 2500 до 4000 души общо за 4-те държави по източния фланг. Въпросът отново ще бъде представен на лидерите от НАТО на срещата на върха във Варшава през юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44