Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на френски полицай и приятелката му край Париж е терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на полицейски началник и приятелката му в парижкото предградие "Манянвил" е ужасяващ терористичен акт, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след извънредно заседание на правителството.
25-годишният Лароси Абала, убиецът на семейство полицаи в "Манявил" край Париж е осъждан на три години лишаване от свобода, от които шест месеца условно, заради участие в мрежа за набиране на джихадисти за Афганистан и Пакистан. Освободен през есента на 2013-та, от няколко седмици той е следен заради връзки с радикален ислямист, заминал за Сирия. Непредсказуем и прикрит  Лароси е бил силно мотивиран да води джихад, споделя пред вестник "Фигаро" бившият шеф на антитерористичния отдел на съда Марк Тривидик. По думите му, освен съмнителните му връзки и физическата подготовка, навремето не е имало сериозни улики срещу него. Не може да се отрече, че наказателните присъди за такива случаи са недостатъчни, отбелязва Тривидик. 

Убийството е безспорен терористичен акт заяви преди малко френският президент  Франсоа Оланд след кризисното заседание на правителството. Незабавната реакция на Ислямска държава след инцидента, подобна на тази след стрелбата в Орландо говорят за променено и много тревожна тактика на действие на ислямистите, обясняват експерти по тероризма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44