Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква се отказа да присъства на Всеправославния събор на остров Крит

Снимка: БТА

Руската православна църква взе своето решение на извънредно заседание в сградата на Московската патриаршия, обясни за "Хоризонт" в предаването "12+3" Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва по повод решението на  на руската патриаршия  да се откаже да присъства на Всеправославния събор на остров Крит.

Основният аргумент на митрополитите в Москва е, че нямат консенсус за постигането на решения на Всеправославния събор и не може да бъдат по друг начин постигнати целите на форума, поясни Кръстев като основен мотив за решението.

Това, което се разигра преди провеждането на събота в Крит, е една стара битка между славянското и гръцкото лоби вътре в православния свят, подчерта кореспондентът ни в Москва и добави още аргументи:
Споровете между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия за т.нар. принадлежност на територията на Катар, както и проблемът между съседните на България две патриаршии – Сръбската и Румънската, след като Румънската направи своя епархия в Сърбия или пък претенциите на Руската православна църква към Румънската църква заради Молдова, където пък Букурещ създаде своя епархия, непризната от Москва.

Проблемите в православния свят са не по-малко сложни от геополитическите, но сега заради напрежението, което наблюдаваме около Русия, може да се добави и този аргумент от недоверие, допълни Кръстев.

Конфликтът може да стане и богословски, въпреки че няма догматични въпроси, които ще се разглеждат утре на остров Крит, поясни още Николай Кръстев.

Цялото интервю с кореспондента ни в Москва чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44