Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят на полицаите е заснел видео от атаката

Снимка: БГНЕС
Нападетелят на семейството служители от френската полиция край Париж е заснел видеоклип по време на атаката. 25-годишният Лароси Абала, вече осъждан за връзки с терористични групировки, е заявил верността си към "Ислямска държава", потвърди прокурорът на Париж.

 Абала е дал обет за вярност към терористичната организация  три седмици преди да извърши двойното убийство в Манянвил, съобщи на пресконференция прокурорът на френската столица Франсоа Моленс. По думите му, нападателят е заявил на специалните части, че деянието му е вдъхновено от призива на водача на групировката Абу Бакр Ал Багдади през май да се засилят атаките в САЩ и Европа. Ислямистът е потвърдил мотивите си в заснетия 12-минутен видеоклип от атаката, качен от дома на жертвите му на току-що открития му профил във Фейсбук.

Франсоа Моленс допълни, че при обиска на колата и дома на Абала са открити няколко ножа, ислямистка литература и списък на известни френски личности - потенциални жертви на атаки.

Задържани са трима души от обкръжението на нападателя. От февруари насам той е бил подслушван от спецслужбите заради контакти с джихадисти, свързани със Сирия, без разследването да се е натъкнало на подозрителни факти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44