Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин разпореди внезапна проверка на руската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният главнокомандващ на руската армия Владимир Путин даде нареждане да започне извънредна проверка на личния състав и въоръжението на страната. Проверката ще продължи 8 дни и по предварителни разчети ще завърши на 22 юни, когато се навършват 75 години от нападението на нацистка Германия над тогавашния СССР.

Заповедта бе съобщена от военния министър Сергей Шойгу, като целта е да се установи каква е мобилизационната възможност на руската армия, състоянието на резервните формирования и местата, където се съхраняват военните запаси и техника. Друга цел е доколко военните, регионалните власти и местните военни управления могат да организират полеви пунктове за управление на отделните видове части с акцент върху използването на армията в различни кризисни ситуации.

Внезапните проверки бяха възобновени с идването начело на отбранителното министерство на Шойгу през 2012 година, а последното подобно мероприятие беше разпоредено в Южния и Централния военни окръзи на Русия през зимата на тази година.

В последно време годишно в страната се провеждат повече от 3 хиляди учения на различно равнище с цел поддържане на боевата готовност.

Според проведено наскоро обществено проучване за това дали НАТО е враг на Москва, утвърдително са отговорили 93% от хората.

Руския общественик Леонид Гозман реагира остро по време на телевизионно предаване на репликата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че "танковете нямат нужда от виза", с което си навлече гнева на близки до Кремъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44