Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на заплатите с 10% и допълнителни финансови бонуси за учителите

Снимка: БГНЕС

Средно с по десет процента ще се увеличат заплатите на преподавателите, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея, това вече е договорено с финансовия министър Владислав Горанов. В края на годината ще има и допълнителни финансови бонуси.

По-високите заплати и финансовите стимули, са част от усилията за преодоляване на кризата в учителската професия. Водят се преговори за минимална стартова заплата на младите преподаватели, каза Янка Такева.

На всеки висшист, който излиза от висшето училище и работи по специалността си, основната заплата да бъде 45-50 процента над минималната работна заплата в страната.

Според Такева, вече има сериозен недостиг на педагози.

Учителите по природо-математическите дисциплини в България не достигат. Нямаме учители по чуждо езиково обучение. Много често се казва, че е приоритет и много кандидати във висшите училища има за педагогическите специалности. Но колегите, които завършват за бъдещи учители, не влизат в образованието. Обикновено те отиват и работят в образователните системи в чужбина.

Проблемът с недостига на кадри, ще бъде обсъден на Националния учителски събор тази неделя, когато се очаква да бъде подписан и колективен трудов договор, с фиксирано увеличение на работните заплати в образованието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44