Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Плевен атакува в съда решение на общинските съветници

Георг Спартански
Снимка: БГНЕС

На извънредна сесия общинските съветници в Плевен потвърдиха за втори път решението си, с което опрощават таксите за смет за последните 5 години на 31 читалища в общината. Кметът Георг Спартански върна веднъж решението за преразглеждане и смята отново да го атакува в Административния съд като незаконосъобразно. 

Преди да отхвърлят ветото на кмета Спартански, съветници отбелязаха, че общинска собственост е предоставена на фондации, сдружения, партии и те не плащат такси. Маргарита Лазарова, секретар на най-голямото читалище в Плевен -"Съгласие", което след две години ще навърши 150 години, коментира:

Смятам, че в Република България има достатъчно на брой нормативни документи, които дават възможност това решение да бъде реализирано и смятам, че е обидно, Общинският съвет да се занимава с читалища, по отношение на тези задължения, при условие, че е публична тайна, че такъв тип задължения се отнасят за много други, дори политически партии. И не може да се започне отнякъде по причини, които не излизат на повърхността.

Решението отново е незаконосъобразно, смята кметът Спартански:

Ще внеса въпроса за разглеждане пред Административния съд. Твърдя, че решението е незаконосъобразно с оглед липсата на такива правомощия на Общинския съвет, със задна дата да освобождава за минали периоди от плащане на задължения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44