Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдроглаво пеликанче се излюпи в природния парк "Персина"

Снимка: Полина Тодорова

За първи път от 58 години, в природния парк "Персина" се излюпи къдроглаво пеликанче. Опазването на уникалната местност по българското поречие на река Дунав е сред приоритетите на Община Белене, каза кметът Милен Дулев. Очаква се излюпване и на розови пеликанчета.

Експертите от дирекция на природен парк "Персина" заснеха макар и от много далеч малкото къдроглаво пеликанче.

Десетилетия наред единствената колона от гнездящи къдроглави пеликани в България е запазена в резервата "Сребърна". За последно данни за такава колония от десетина двойки на остров Персин, край Белене, са от далечната 1958 година.

След построяването на защитни диги на острова и след пресъхването на блатата колониите на всички водолюбиви птици изчезват. Сега те отново се връщат, след като в продължение на последните осем години се работи за възстановяването на влажните зони в блатата на остров Персин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44