Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският финансов министър предупреди за голяма дупка в бюджета ако Лондон излезе от ЕС

Джордж Озбърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Политическите активисти на кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз отправиха поредно предупреждение за сериозните последици в случай на отделяне на страната. Според тях те включват "черна дупка" в бюджета и рецесия.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че ще трябва да съкрати обществените разходи и да увеличи данъците в рамките на един извънреден бюджет за запълване на "дупка“ от 30 милиарда паунда, в случай че Великобрпитания гласува за напускане ЕС. Мерките ще включват увеличаване на данък общ доход и орязване на парите за здравеопазването. Според финансовия министър, излизането от организацията почти неизбежно ще доведе до рецесия на Острова.

57 депутати от Консервативната партия обаче незабавно критикуваха кампанията за оставане в Евросъюза, като я определиха като "истерични гадателства за края на света". Озбърн от своя страна отговори, че не го притесняват заплахите на консевративни депутати за блокиране на извънредния бюджет, защото смята, че той може да мине с помощта на здравомислещите лейбъристи от опозицята. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин обаче се въздържа от подкрепа.

Вестник "Индпендънт" пише днес, че явно в оставащите дни до референдума на 23 юни привържениците на оставането ще заложат на картата за сплашване с последиците от напускане. Искащите страната да запази мястото си в ЕС критикуват поддържниците на т. нар.Брекзит, че като обещават светло бъдеще извън съюза, не предлага никакви аргументи, свързани със здравия разум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44