Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Санкт Петербург се открива Петербургският международен икономически форум

Снимка: www.forumspb.com

В Санкт Петербург се открива Петербургският международен икономически форум. Форумът е място за обсъждане както на икономческите проблеми, така и на въпроси на външната политика и геополитиката. За участие в събитието пристигат председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисар Кристалина Георгиева, италианският премиер Матео Ренци. България ще бъде представена от министрите на икономиката и земеделието Божидар Лукарски и Десислава Танева.

Днес в "северната столица" на Русия Санкт Петербург започва двадесетото издание на влиятелния икономически форум, който се провежда под патронажа на президента на страната Владимир Путин. Основен акцент в него ще бъдат руско-европейските отношения във времето на "новите реалности", както в Москва определят периода след 2014 г., когато ЕС наложи санкции на Русия, свързани с анексирането на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Участието на Юнкер в Петербургския икономически форум има за цел да представи пред по-широка аудитория виждането на Брюксел за настоящото състояние на отношенията между ЕС и Русия. Преди няколко месеца Съветът на министрите на външните работи на ЕС определи пет принципа, които са водещи за отношенията на Брюксел към Москва в областите на цялостната европейска сигурност, както и в сферата на енергийната сигурност и развитието на отношенията с източните партньори. Но реална промяна в отношенията между Москва и Брюксел може да настъпи едва след изпълнението на Минските договорености, чиято цел е да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. 

Председателят на ЕК Юнкер ще проведе разговор с руския президент Владимир Путин. Днес руският външен министър Сергей Лавров ще участва в специален панел, посветен, както е записано в програмата на форума, на несъстоялото се руско-европейското стратегическо партньорство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44