Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент бе посрещнат с военни почести в Плевен

Снимка: panorama-pleven.com

Президентът на Румъния Клаус Йоханис беше посрещнат с военни почести на централния площад в Плевен. Свещеници отслужиха панихида в памет на румънските войници, загинали по време на боевете за освобождението на България.  Президентът Йоханис поднесе венец пред паметната плоча на румънските войни. 

В град Пордим Клаус Йоханис ще разгледа къщата-музей на Карол I, мястото, където се помещава румънската главна квартира и живее княз Карол I по време на боевете за Плевен. Директорът на военно-историческите музеи доц. Милко Аспарухов обясни какво ще види румънският държавен глава: 
Една забележителна колекция от оригинални униформи, носени от румънските войници и офицери. В град Пордим са възстановени два бюста на румънски герои, на майор Георги Шонцу и на серажант Алукай, участници в плевенската епопея. Президентът днес ще реже лентата при откриването на тези бюст паметници.

В Гривица доц. Аспарухов ще покаже на румънската делегация:
Долината на сълзите, както румънците наричат тази местност, "Валя плънджера", "Валя лакрима", са изградени паметници в памет на загиналите войници и офицери.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44