Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично финансиране за над 20 общини от програмата за екоавтомобили

Снимка: БГНЕС

4 държавни институции и 22 общини ще получат частично финансиране от първата Национална програма за покупка на електрически и хибридни автомобили.

Обществената поръчка за екоавтомобилите е в размер на 1 милион лева, осигурени от Националния доверителен екофонд. Парите ще стигнат за 34 електрически  и десет хибридни коли. Със средствата всяко ведомство и община ще закупи сама предложените средства като субсидията, която ще се отпусне е по 20 хиляди лева за електромобил и десет хиляди за хибрид. Екологичните коли ще бъдат използвани главно за контролни функции от министерствата на социалната политика, икономиката, екологията и Главната инспекция по труда. 

Проектът е важен и за общините, заяви още министър Ивелина Василева:
Най-високо е класиран проектът на Община Асеновград. Общината възнамерява да замени един автомобил на 24 години с електрическо превозно средство. Пробегът на този автомобил ще бъде от 36 хиляди до 40 хиляди километра на година, а размерът на редуцираните годишни емисии на въглероден диоксид ще бъде 9 400 килограма.

Общо 138 тона въглероден диоксид ще бъдат спестени чрез използването на електрическите и хибридните автомобили, които са с нулеви емисии. Планирано е още следващата седмица да се обяви обществената поръчка, добави министър Василева.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44