Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис: Моето послание е кратко и ясно - да си сътрудничим

Клаус Йоханис в България

Президентът на Румъния Клаус Йоханис посети Плевен, Гривица и Пордим, и положи цветя пред на паметниците на румънските войни, загинали за освобождението на България. „Благодаря за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава“, написа Клаус Йоханис в почетната книга на Плевен.

В битките, водени край Плевен, 2500 румънски войници завинаги оставят костите си по тези места. Президентът Клаус Йоханис почете всеки един от паметниците на героите, положи цветя и присъства на панихиди отслужени в мавзолея в Плевен и в параклиса в мемориалния парк Гривица. Топло и сърдечно го посрещнаха жителите на Пордим, където се е намирал щабът на румънската армия.  Къщата, в която по време на боевете за Плевен е живял румънският крал Карл Първи е превърната в музей, а жителите на Пордим, след 60-годишно прекъсване, отново поздравиха президент на Румъния с "Добре дошъл!" Поздравиха го на родния му език и му пяха румънски песни.
Президентът Йоханис получи от кмета на Плавен Георг Спартански почетния плакет на града.  "За мен е особена чест да гостувам в Плевен и да поднесем заедно цветя в памет на румънските воини, загинали за свободата на България", каза Йоханис и отбеляза, че посланието на президента на Румъния в рамките на настоящото посещение в България е кратко и ясно - да си сътрудничим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44