Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Приключи арбитражното дело за АЕЦ "Белене“ в Женева. Русия ни осъди за 1,1 милиарда лева“, съобщава ТРУД в челния си материал. Вестникът помества цитати от генералния директор на "Росатом“ Сергей Кириенко, който е удовлетворен от съдебното решение, и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която изтъкна, че "плащаме само оборудването, поръчано от Националната електрическа компания“.

КАПИТАЛ DAILY също цитира Петкова, според която детайлите по решението на арбитражния съд все още се изучават. "Вероятно и на това се дължат и различните оценки за изхода от арбитража - според официално съобщение на "Росатом“ НЕК е осъдена на 620 милиона евро, докато според Петкова става въпрос за 550 милиона. От съобщението на руската компания обаче става ясно, че по-високата сума включва всички компенсации, лихви и съдебни разходи“, пише КАПИТАЛ DAILY.

Притежаваната от "Росатом“ компания "Атомстройекспорт“ специално подчерта, че българската страна й дължи 167 000 евро неустойка на ден до пълното издължаване на сумата, подчертава вестник СЕГА. "Новината, че НЕК губи делото за АЕЦ "Белене“ и че трябва да плати близо 1,3 милиарда лева, изненадващо внесе не смут, а радостно облекчение у управляващите“, отбелязва изданието.

КАПИТАЛ DAILY коментира изявлението на президента на "Лукойл“ Вагит Алекперов, че компанията обмисля да продаде активите си в България, Румъния, Италия и Холандия. "Неяснотиите около новината са много: от това дали вече се водят разговори с инвеститори до по-едрия въпрос дали ще се продава само търговията на дребно или и рафинериите. За България е странно, че решението се взима сега, след като миналата година беше завършена огромна инвестиция в бургаската рафинерия за 1,5 милиарда долара“, пише КАПИТАЛ DAILY.

"Премиерът и президентът с единна позиция срещу общ флот против Москва“, съобщава МОНИТОР и цитира Бойко Борисов: "Няма да превръщаме Черно море в бойна арена“.

СТАНДАРТ е избрал друг цитат от премиера за водещото си заглавие: "В Черно море искам лодки, не фрегати“. "След отказа за общ флот в Черно море Турция ни цака с бежанци. Върнаха ни двеста молби за депортации“, допълва СТАНДАРТ.

Коментарът на ДУМА е формулиран в заглавието на първа страница: "Плевнелиев рязко се сниши за флотилията“.

"Около 45 хиляди са учителите, които скоро ще достигнат пенсионна възраст и в следващите три години вероятно ще напуснат образователната система“, съобщава НОВИНАР. Става дума за 55 процента от педагозите, които обучават децата в родните школа, твърди пред вестника председателят на синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ Юлиян Петров. Младите кадри отказват да се посветят на мисията да бъдеш учител заради ниското заплащане и работната обстановка. За да стане преподавател, един млад педагог очаква средно 1 500 лева месечно възнаграждение, сочи НОВИНАР, а стартовата заплата за учител с новия колективен трудов договор е 660 лева, научаваме от СТАНДАРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44