Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кръстев: Евентуален Brexit ще задейства разпадането на ЕС в източната му част

| обновено на 17.06.16 в 11:02
Снимка: БГНЕС

Евентуално излизане на Великобритания от Евросъюза ще задейства разпадането му в източната му част, твърди Иван Кръстев в статия за "Ню Йорк Таймс“. Това ще се случи, защото Централна и Източна Европа преживяват парадокс - според последните проучвания на общественото мнение ние, източноевропейците, сме най-приятелски настроени към ЕС, но и е най-вероятно ние да гласуваме за антибрюкселски настроени правителства. Източноевропейците искат Съюзът да оцелее, защото са сред най-големите печеливши от европейската интеграция и ще са сред най-големите губещи в икономиката, политиката и сигурността, ако тази интеграция се отмени, пише Иван Кръстев. В същото време те гласуват за националисти, не защото искат да разрушат ЕС, а защото, като в облога на Паскал, искат да са готови в случай, че Съюзът извърши колективно самоубийство. Обикновените хора в Източна Европа живеят в свят, изпълнен с опасни аналогии, в който всяка голяма криза пробужда спомена за предишната и преживяването на рухването на комунизма силно влияе на начина, по който те възприемат и осмислят Брекзита. Психологическото въздействие от британския референдум е по-важно от всякакви икономически или институционални щети, които той би нанесъл, заключава Иван Кръстев в статията си във в. "Ню Йорк таймс".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44