Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага за финансиране три транспортни проекта в България по т.нар. Механизъм за свързване на Европа

Снимка: Архив

Европейската комисия предлага за финансиране три транспортни проекта в България по т.нар. Механизъм за свързване на Европа. Те са на стойност близо 154 милиона евро. 

От 10 предложени от България проекта, до момента според Еврокомисията 3 отговарят на критериите за финансиране по този механизъм, който цели да подобри инфраструктурните транспортни връзки между съседните държави в Съюза. Като една от по-бедните и наваксващи членки, страната ни ще поеме от своя бюджет само 15 на сто от разходите за проектите, а останалото ще плаща Брюксел.

Най-много пари са предвидени за модернизацията на жп линията Костенец-Септември – над 151 и половина милиона евро.

Другите 2 проекта са част от основната трансевропейска транспортна мрежа и засягат подобряване на информационните системи по речните водни пътища за 326 хиляди евро и проекти за технологична модернизация във въздухоплаването за 2,175 милиона евро.

Предложеното решение за финансиране трябва да бъде официално одобрено от Координационен комитет, който ще заседава на 8 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44