Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения срещу нападателя на британската депутатка Джо Кокс, която почина от раните си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смърт за предателите, свобода за Великобритания, заяви при явяването си в съда Томас Меър. Думите му бяха в отговор на въпрос на магистратите как се казва.  Срещу 52-годишния мъж бяха повдигнати официално обвинения след убийството на проевропейски настроената депутатка Джо КоксТя бе простреляна и намушкана пред библотеката в родния й град Бърстол, в Западен Йоркшър, преди среща с нейните избиратели в четвъртък. Меър се изправи пред съда в Уестминстър, където му бяха предявени и други обвинения, включително нанасяне на сериозни телесни повреди на човека, опитал се да защити депутатката по време на нападението, и притежание на огнестрелно оръжие. От полицията съобщиха, че раненият 77-годишен човек все още е в болница, но състоянието му е задоволително. 
Полицията установи също, че Томас Меър е имал в миналото връзки с неонацистка организация. 
Междувременно от Даунинг стрийт отговориха на изнесена информация в „Дейли телеграф“ от пожелала анонимност консервативна депутатка, че в писмо до премиера Дейвид Камерън тя е изразила загриженост за сигурността на нейни колеги и за нападения лично срещу нея. В декларация на кабинета на премиера се казва, че той е отговорил на писмото на депутатката, министърът на вътрешните работи е имал среща с нея и са били взети адекватни мерки за защитата й. Убийството на Джо Кокс обаче отново повдига сериозни въпроси около сигурността на депутатите, въпреки изключително строгите закони в страната за притежаване на огнестрелно оръжие.
Атаката предизвика шок на Острова и доведе до спирането на кампанията за референдума за членството на страната в Европейския съюз. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44