Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотаж за местна власт в Италия с център на внимание главните градове

Вирджиния Раджи - кандидат за кмет на Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия днес се провежда балотажът от вота за местна власт. Интерес представлява изборът на градоначалници за Рим, Торино, Милано, Болоня и Неапол. Първият вот на 5-ти юни отчете ниска избирателна активност за цялата страна от 62,14% . Гласува се от 7 до 23 часа местно време в 126 общини. На вот са призовани над 8 милиона италианци.

С голям интерес ще се следи случващото се в най-големите градове, защото картината е особена. В Рим, спорът за избора на кмет е между представителката на движението „Пет звезди” Вирджиния Раджи и демократа Роберто Джакети, като разликата между тях на първия тур бе от почти 10% в полза на Раджи, отчетено като изненада. Същата надпревара е и в Торино, с прогноза обаче за настоящия кмет от демократите Пиеро Фасино. В Милано спорът е между дясното и лявото политическо пространство. Болоня – град известен със стабилността си към левите политически идеи - може да поднесе изненада, ако избере кандидата на партията „Северна лига” Лучия Боргонцони. Неапол е още по-особен, защото настоящият градоначалник Луиджи Де Маджистрис се представя с гражданска листа с шанс да бъде преизбран.

Победител от балотажа e този получил най-много гласове. Любопитство представлява каква ще е избирателната активност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44