Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети изненадващо Сирия и разговаря с президента Башар Асад

Сергей Шойгу и Башар Асад
Снимка: МО на Русия

Основната тема по време на посещението в Дамаск и срещата на министъра на отбраната Сергей Шойгу с президента на Сирия Башар Асад е била обстановката в близкоизточната държава. Двамата са обсъдили ситуацията с тероризма и плановете за взаимодействие занапред, съобщи сирийският посланик в Москва Рияд Хадад. Според него ситуацията е много сложна и налага постоянни срещи. Засега още няма официална информация за разговорите между Шойгу и Асад в Дамаск, но това е втората по характера си подобна мисия, с която президентът Путин натоварва министъра на отбраната Шойгу, след като преди няколко месеца той посети Иран и разговаря с президента на страната Хасан Рухани. Тогава той предаде лично послание от страна на Путин до Рухани за развиване на отношенията между Москва и Техеран.

След разговорите в Дамаск, министър Шойгу посети военновъздушната база Латакия, намираща се в северозападна Сирия на брега на Средиземно море, където се запозна с ежедневната й дейност. Също така той провери мястото в нея, където е разположена противоракетната въздушна система С 400. След това с командването на базата разговаря подробно за изпълнението на поставените задачи, свързани с унищожаването на инфраструктурата на терористичните формирования. 

Шойгу инспектира и руския център по примирието, който работи в тясна координация с американския център в йорданската столица Аман за разширяване на местата и районите, в които да се спазва процесът на примирие. През последните месеци, въпреки дадената заповед от Кремъл за изтегляне от Сирия, Москва макар и с по-малки възможности участва във военните действия в страната. Руската военна авиация изпълнява задачи в различни райони на страната, свързани с унищожаването на терористичните формирования ИДИЛ и Джебхат ан нусра. Неотдавна един руски военен, намиращ се в Сирия, почина вследствие на раните си, получени при участие в операция срещу терористите в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44