Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е празникът на Свети Дух

| обновено на 20.06.16 в 08:16

Днес е празникът на едно от лицата на Света Троица - Светия Дух, според църковния календар. В иконографията Духът бива изобразяван като гълъб, ангел или огън. Постулат на християнската религия е, че Светият Дух е източникът на всичко живо. 

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в празничната Света литургия в Дивотинския манастир "Света Троица" край Банкя. Литургията ще оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на патриарха.  

Свети Дух е празник на столичния район "Слатина" и на храма "Света Троица" в квартала, чиито кмет е Наталия Стоянова: 

Много хора ще се съберат в храма "Св.Троица", както всяка година. Спортният празник е предназначен за всички възрасти, приоритетно, разбира се, за децата. Ще има най-разнообразни игри, като волейбол, баскетбол, футбол на малки вратички, дартс, народна топка, дама, шахмат. Софийският духов оркестър ще излезе с прекрасната си музика, не само в България, но и по света. Отново тази година ще бъде наш гост с най-разнообразни тематични песни.

С празнична Света литургия за здраве и благоденствие ще започне празникът на Ямбол Свети Дух в най-старата църква на града "Света Троица". Пред община Ямбол в 10 часа е ще бъдат тържествено издигнати знамената на Ямбол, Националният трибагреник и европейското знаме.

СнимкаНепосредствено след това започва тържествената сесия на Общинския съвет. Традиционният народен събор "Света Троица" започва в 12:00 часа пред читалище "Пробуда" в кв."Каргон".

Акцент в празничната програма е организираният от Община Ямбол международен икономически форум "Един град – много възможности". Участие в дискусиите са  потвърдили министрите  на икономиката Божидар Лукарски, на регионалното развитие Лиляна Павлова,  и на земеделието Десислава Танева, както и представители на търговски камари и бизнес организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44