Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се надяват Великобритания да остане в ЕС

В Италия се надяват Великобритания да не излезе от Европейския съюз. Смята се обаче, че ако референдумът одобри Brexit, ЕС може да стане по-сплотен.

Италия стиска палци Великобритания да остане в ЕС, защото иначе както Великобритания, така и Европа ще бъдат по-слаби, смята външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Той посочва обаче, че ако Brexit се случи, трябва да има адаптиране към обстоятелствата и тогава отрицателният шок може да предизвика положителен резултат чрез инициативи, които да направят от ЕС една по-сплотена структура с различно отношение към страните извън него.

Същото виждане има и бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди. Предшественикът му на тези постове и бивш външен и финансов министър на Италия – икономистът Ламберто Дини, смята още, че ако има Brexit, Шотландия ще поиска да се отдели от Обединеното кралство и да стане равноправен член на ЕС. Той припомня, че англичаните са различни от другите европейци, но и прагматици, и се надява да няма Brexit, защото, извън европейската система с установените правила за свободното движение на капитали и финансови операции, би пострадала първо икономиката на Острова. Според Ламберто Дини Италия трябва да инвестира в себе си, за да има растеж, в смисъл да не зависи от подобни ситуации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44