Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха проверки в дома във Велико Търново, където са живели удавилите се момчета

Снимка: Катя Чорова
Окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев разпореди проверка в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови", където живееха двете момчета, удавили се в река Янтра. Психолози и социални работници са изпратени в институцията, за да помогнат на децата да преживеят шока от случилото се

Проверка в дома днес са започнали и инспектори от Агенцията за социално подпомагане. Утре ще пристигнат и представители на Инспектората на Държавната агенция за закрила на детето. Целта е да се установи допуснати ли са нарушения от персонала, довели до смъртта на децата.

От Община Велико Търново съобщиха, че домът ще бъде закрит, защото е остаряла форма за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. В сградата ще останат два центъра от семеен тип с капацитет 30 деца. След около година се очаква сградата изцяло да бъде затворена, след като децата бъдат дадени за осиновяване, върнати в биологичните си семейства или настанени в приемни семейства, както и в други социални центрове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44