Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават за парамедици 35 безработни младежи от Кърджали

Снимка: БГНЕС
35 безработни младежи от Кърджали ще бъдат обучени за парамедици. Курсът се организира по договор между социалното министерство и местния Център за спешна помощ.
Обучението започва наесен и ще продължи 7 месеца. Младежите ще получат специалност "Парамедик трета степен".

Директорът на Центъра за спешна помощ д-р Атанас Митков обясни, че това е нова професия в България:

Това са хора, обучени да оказват определени техники, да подпомагат медицинските специалисти, да слагат ченета, да мобилизират счупен крак, да бъдат до болния по време на транспорта. В зависимост от нивото, което имат, те ще могат да подпомагат парамедици четвърта степен, да участват в оказването на спешна медицинска помощ на болни и пострадали, да могат да използват лекарства.

Обучението е безплатно, осигурени са и стипендии. След завършване на курса 30 от младите парамедици ще започнат работа за половин година във филиалите на Центъра, а останалите 5 – в Спешното отделение на областната болница. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44