Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца след терористичните атентати в Брюксел рискът от нови атаки остава

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заплахата в Брюксел остава въпреки последните арести на заподозрени терористи, заяви пред общественото радио белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон:
Анализът на националния орган за оценка на заплахата все още е на 3-та степен. Това означава, че вероятността да се подготвя атака все още е голяма. Разбира се, с всеки арестуван терорист рискът намалява. Но степента на заплаха продължава да е на 3-та степен.
От 12 заловени през уикенда при серия антитерористични обиски в Брюксел и други градове само 3-ма остават в ареста, а останалите бяха освободени от съда. 2-ма от тях, според източници на изданието DerniereHeure, са братовчеди на братята-камикадзе Ел Бакрауи, взривили бомби на 22 март в града. Арестуваните белгийци от арабски произход се казват Мустафа и Джауад Бенхатал, отдавна познати на полицията за криминална дейност.
Крайният екстремизъм е концентриран в едно тясно малцинство от определени семейства сред мюсюлманската общност, коментира министър Ян Ямбон:

Знаем много добре къде са връзките и така ни е по-лесно да ги следим, но не мога да разкрия повече поради съдебното разследване.
От снощи с полицейско нареждане някои входове на 6 метростанции в столицата бяха затворени, без да се дават разяснения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44