Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим има своя първи кмет жена

Вирджиния Раджи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Рим си избра за първи път за кмет жена - Вирджиния Раджи от  "Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило. След вчерашния балотаж за местна власт в Италия популистката формация има свои кметове в 19 големи общини.

Изненадващо е това, че страната има нова политическа карта, в която има три полюса -  демократите, "Форца Италия" и движението "Пет звезди", плюс моделът на Неапол. Движението на Бепе Грило, което съществува отскоро и не се смята за партия, има най-впечатляващите резултати. Формацията спечели изненадващо кметските места в Торино и Рим, начело е в 12 от общо 14 района на столицата и има свои кметове в 19 големи общини на Апенините. Случаят "Неапол” е още по-фрапиращ, защото град от неговите измерения преизбра своя кмет Луиджи Де Маджистрис чрез гражданска листа, което е абсолютна новост.

След балотажа
традиционна партия като Демократическата остана да управлява Милано и Болоня, а "Форца Италия" си върна Триест.  Така над 5 милион души в големите общини имат за градоначалници хора, които досега не са били в правителството и представители на граждански листи, а демократите ще представляват около милион италианци по-малко. 


Премиерът Матео Ренци определи вота като загуба без смекчаващи вината обстоятелства и назначи извънреден съвет на управляващата формация. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44