Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Кодзиас: Основният проблем на Македония е липсата на демократична култура на диалог

Никос Кодзиас
Снимка: БГНЕС

Гръцкото вето заради името не е причина за политическата криза в Македония, обясни министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в Люксембург:
Припомних нашия опит с Турция в периода 1997-1999 г., когато оттеглихме ветото си, но турските проблеми по пътя на присъединяването към Евросъюза останаха. Това беше в отговор на твърденията, че днешните проблеми на Бившата Югославска република Македония нямало да ги има, ако не сме били налагали вето на преговорите за членство.

Обясних, че техният основен проблем е липсата на демократична култура на диалог. Тя се дължи на множество "приятели" на страната, които са обучавали нейните лидери в безкомпромисност и непризнаване на вътрешните демократични процедури, допълни Кодзиас.
 
От години Гърция не признава конституционното име на Македония заради едноименната си географска област.

Политическата криза в Скопие беше сред обсъжданите теми на Съвета по външни работи на Евросъюза. Тя започна след разкритията на опозицията за масови незаконни подслушвания от тайните служби и споразумение за предсрочни избори. То обаче пропадна и изборите се отложиха след решението на президента Георге Иванов да амнистира всички разследвани за подслушването. На 6 юни македонският президент се отказа от решението си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44