Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Флотилията срещу Русия - зад гърба на Борисов“, пише ТРУД във водещия си материал. "Премиерът Бойко Борисов разкри, че са правени договорки зад гърба му за флотилията в Черно море. Министър-председателят не назова имена, но от думите му стана ясно, че визира президента Плевнелиев и министъра на отбраната Ненчев“, твърди вестникът.

Разногласията между управляващите относно учителските заплати са водеща тема за повечето печатни издания днес.

"Излъгаха учителите. Кунева и Плевнелиев обещаха по-високи заплати, Борисов и Горанов отрекоха“, обобщава вестник ЗЕМЯ.

"Кунева подведе учителите“, четем в голямо заглавие на ДУМА, а допълнението под него е "Бойко Борисов попари надеждите за ръст на заплатите“.

"Никой не ме е питал за увеличение“, каза премиерът, цитиран от СТАНДАРТ.

"Гафът с обещаното с половин уста 10-процентно увеличение на учителските заплати става все по-голям“, пише СЕГА. "Тържественият начин, по който бе съобщена "новината“, остави впечатление у учителите, че увеличението е вече договорено, и те отчетоха това като "единствената новина“ от учителския събор в неделя, отбелязва вестникът, като привежда и отзива на премиера, че по груби сметки реализация на предложението би струвала 250 милиона лева от бюджета догодина. "От Министерството на образованието коментираха, че няма драма след изявленията на министър-председателя, тъй като бюджетната процедура за догодина тепърва предстояла“, пише вестник СЕГА.

МОНИТОР публикува на челната си страница информация за нова министерска инициатива за повишаване на качеството на средното образование. "Ученици със слаби оценки и пропуски в образователната подготовка ще остават да си доучват след редовните часове от следващата учебна година. Допълнителните занимания ще бъдат по проекта. "Твоят час“, който в момента се обсъжда в Министерството на образованието и науката и ще засегне не само двойкаджиите. Едно от проектопредложенията е децата да имат допълнителни занимания по четири часа седмично, които могат да бъдат за ограмотяване по български език и литература, по чужд език, дигитални компетентности и математика“, обяснил заместник-министърът Диян Стаматов, цитиран от МОНИТОР. Вестникът се позовава на Стаматов и за информацията, че всички ученици ще имат шанс да влезнат в гимназия през следващата година, дори тези, които в момента не могат да изкарат и тройка. Причината е, че точки ще заменят двойки, шестици и всички други оценки на изпитите за национално външно оценяване за седми клас. МОНИТОР публикува и интервю с ректора на Софийския университет Анастас Герджиков под наслов: "Неграмотността от училище се пренася и в университета“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44