Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: ЕС трябва да запази икономическите санкции, наложени срещу Русия

Йенс Столтенберг

Европейският съюз трябва да запази икономическите санкции, наложени срещу Русия заради украинската криза, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изявлението му дойде на фона на зачестили призиви от високопоставени европейски политици за разбирателство с руснаците.

Мнението ми е, че санкциите не бива да бъдат отменяни, преди Русия да промени поведението си и мисля, че в Европейския съюз има широк консенсус за това, каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Вчера обаче австрийският външен министър Себастиан Курц се обяви за постепенно намаляване на наказателните мерки, паралелно с изпълнението на договореностите за умиротворяване на Донбас. Преди Курц за същото се изказа и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Преди дни Щайнмайер отправи и критики към НАТО, че с мащабните военни учения в Полша и Прибалтика предизвиква ненужно Русия в ущърб на регионалната стабилност. Столтенберг отговори пред вестник "Зюддойче Цайтунг“, че ученията до руските граници имат превантивен, а не провокативен характер. Студената война приключи и искаме това да е завинаги, но ние трябва да реагираме, след като Русия утрои военните си разходи от 2000 година насам и използва сила, за да промени граници в Европа.

В отговор на Щайнмайер се изказа и румънският президент Клаус Йоханис, чиято страна очаква от лидерите на Алианса да утвърдят в началото на юли засилване на военното присъствие на източния фланг. Очакваме от нашите съюзници да бъдем смятани за равноправни партньори и да има балансирано отношение и укрепване на източния фланг, каза Йоханис пред германския си колега Йоахим Гаук, който посети в Букурещ.

Въпросът дали да бъдат удължени санкциите срещу Русия, наложени преди 2 години заради конфликта в Източна Украйна, ще бъде обсъден днес от външните министри на страните от Евросъюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44