Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евентуален Brexit ще подхрани евроскептицизма във Франция

Снимка: БТА

Европейският съюз няма да прояви гъвкавост към Великобритания, ако страната избере да прекрати членството си, заявиха френски политици в очакване на британския референдум. Решението на британците действа като барометър на нагласите на французите, сред които евроскептицизмът решително нараства. 

Или сте вътре, или сте навън. Европейският съвет трябва да отправи ултиматум към британците за намеренията им, тази позиция изрази във в. "Монд" френският министър на икономиката Еманюел Макрон, предупреждавайки, че излизането от ЕС ще ограничичи досегашния достъп на британците до европейския пазар. 
Самият френски президент Франсоа Оланд следи сдържано кампанията отвъд Ламанша, но британското "Не" би подхранило евроскептицизма сред французите, които вече отхвърлиха Европейската конституция през 2005 г. Поредица от проучвания сочи, че във Франция Brexit среща над 32% одобрителни мнения – значително повече от другите европейски стани. На фона на социалното напрежение в момента британският референдум дава замах и на френските евроскептици пред предстоящите догодина президентски избори, с всички шансове за крайната националистка Марин Льо Пен да стигне до втори тур.
Британското решение не може да бъде пречка на останалите страни да напредват... Ние мислим за това и сме длъжни да дадем на Европа нова динамика, каза френският външен министър Жан-Марк Еро.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44