Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от малко над 400 мъже нямат репродуктивни проблеми

Изследване на над 400 мъже е показало, че само 1/4 от тях нямат репродуктивни проблеми. Това обявиха от Асоциацията "Семейно здраве - моето дете". Според медиците все още много мъже отказват да се изследват, въпреки че в половината от случаите причините за безплодие в двойката са при мъжа.

Около 47 процента от изследваните 403 мъже, които са били на възраст между 19 и 70 години, имат леки отклонения в основните показатели на семенния анализ. Тези проблеми обикновено са лечими с медикаменти и те биха могли да станат родители. При 21 процента са установени тежки отклонения, при които единственият начин за създаване на собствено поколение е чрез метода инвитро. Едва 2 процента са мъжете, които нямат възможност да създадат собствено дете. От всички изследвали се по-малко от 15 процента са тези, които имат неуспешни опити за създаване на поколение, останалите са се прегледали профилактично. Според специалистите, данните от проведения скрининг за пореден път доказват, че е  необходимо по-голямо внимание върху мъжкото репродуктивно здраве.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44