Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски сенатор представи нов компромисен вариант на поправките в правилата за носене на оръжия

Американски сенатор-републиканец представи нов компромисен вариант на поправките в правилата за носене на оръжия, който цели да затрудни закупуването от оръжия на заподозрени в тероризъм. Сенаторът запозна законодателите с предложението си, след като в началото на седмицата колегите ѝ отхвърлиха поставени на гласуване промени. Дебатите за оръжията в Америка бяха възродени отново, след като преди малко повече от седмица при нападение на въоръжен мъж срещу гей клуб в Орландо загинаха 49 души, а 53 бяха ранени. Междувременно, главният прокурор на Съединените щати Лорета Линч посети Орландо, където обеща повече помощ на засегнатите и оказалите първа помощ.

Републиканецът Сюзън Колинс от Мейн се опитва да намери обща почва с демократите. В компанията на няколко сенатори – демократи и републиканци – Колинс заяви: Всички ние сме обединени от силното си желание да направим нещо значимо по този жизненоважен въпрос. Определено терористичните атаки в Сан Бернардино и Орландо, които отнеха толкова много животи, изискват компромис, апел за двупартийно действие.

Предложението на Колинс предвижда забрана за продажба на оръжия на две подгрупи в списъка на заподозрени в тероризъм – този с лица, за които има забрана за полети, и друг от т.нар. категория "селектирани". По думите ѝ нейните мерки ще засегнат около сто хиляди души, повечето от които са чуждестранни граждани. Според Американското обществено радио проваленото предложение на демократите, което предвиждаше рестрикция за всеки заподозрян в тероризъм, би обхванало общо около един милион.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл каза, че е отворен на варианта предложението да бъде разгледано в пленарна зала: Ще създадем възможност за гласуване и ще видим дали това е нещо, което хората искат да подкрепят. Към момента няма насрочена дата за гласуване.

Анализатори посочват, че дори да бъде прието предложението, е малко вероятно да мине на нужното гласуване в Камарата на представителите, където законодателите засега показват, че не са склонни да променят условията за носене на оръжие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44