Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на села в община Бобов дол обжалват в съда определените им заплати

Снимка: БГНЕС

Кметовете на селата Коркина, Големо село и Бабино в община Бобов дол обжалват в съда определените им в края на миналата година заплати. Тримата получават между 420 и 650 лева месечно в зависимост от броя на жителите. 

Тримата кметове са избрани на местния вот през октомври миналата година от ГЕРБ. Те считат това възнаграждение за несправедливо, защото работата им е много, натоварването е голямо, а ежедневно възникват различни проблеми, които налагат денонощно да са на разположение. Съдът обаче отхвърля жалбите им като неоснователни.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет определя размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет, това става по предложение на кмета на общината. И в трите случая законът е спазен, постановява съдебният състав. Тримата кметове трябва да платят по 200 лева за разноски по делото.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По неофициални данни над 80 на сто от работещите в общинската администрация в Бобов дол получават минималното възнаграждение. В същото време кметът на общината Елза Величкова, избрана с листата на ЛИДЕР, се подписва под заплата от 1900 лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44