Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неонатологията на "Майчин дом" - София получи апарат за изследване на жълтеница при бебетата

Снимка: Майчин дом

Клиниката по неонатология в столичната АГ-болница "Майчин дом" получи като дарение апарат за изследване на жълтеница при бебетата. Началникът на клиниката проф. Боряна Слънчева обясни значението на този апарат за новородените:

Тази апаратура е така наречена "кожен билирубинометър". Изследва се билирубина, който е отложен в кожата, което е свързано със жълтеницата на новороденото. Ако го нямаме, на такова дете би трябвало да му се вземе кръв с венозна пункция, тоест да го бодем, да взимаме кръв, да се изпраща в лаборатория и да има един интервал от чакане, за да видим какъв е резултатът.

Най-голямата неонатология в страната разполага със 120 легла за недоносени бебета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44