Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Г-7 готови с изявление за успокояване на пазарите след референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на седемте най-големи икономики в света са подготвили изявление, веднага след обявяването на резултатите от референдума, съобщи Ройтерс. Днес повече от 46 млн. британци трябва да гласуват „за” или „против” оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Лидерите на седемте най-големи икономики ще демонстрират готовност за успокояване на пазарите, ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз. Според агенцията световните лидери вероятно ще подчертаят, че „излишни и нередни валутни колебания са нежелани”. Подобно общо становище бе направено в пика на дълговата криза в Гърция преди четири години.

Междувременно британският „Телеграф” информира, че компаниите от Лондонското сити, както е известен финансовият център в британската столица, са изпратили лист от изисквания към британските политици в случай на излизане от Великобритания. Част от исканията са за отворени граници и увеличаване на възможностите за търговия и услуги със страните извън Европейския съюз. Лондонското сити, където са представени финансови компании от целия свят, ще бъде сериозно ударено от евентуално излизане на Великобритания, защото финансовите услуги попадат под много повече и под различни регулации от обикновените търговски споразумения. Много чужди компании, базирани в Лондон, сериозно обмислят преместване в континентална Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44