Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съндърланд е първият град, казал "да" на Брекзит

Това сочат първоначалните преброявания на гласовете, коментират агенциите

| обновено на 24.06.16 в 05:19
Снимка: БТА

От оповестени данни през нощта стана ясно, че превесът на вота за оставането на Великобритания в Европейския съюз вече е изгубен.

Над 1,4 милиона британци са дали гласа си за излизане на Великобритания от Европейския съюз, а за оставане - близо 1,3 милиона души.

Обратът в събитията настъпи, след като стана ясно, че в Нюкасъл са гласували на ръба, а в Съндърланд, който е считан за показателен за целия английски вот, има подкрепа за напускането на Съюза.

61% от гласоподавателите в референдума са казали "да" на Брекзит на фона на 39%, пожелали членството на страната в Съюза да продължи, сочат данните от местната избирателна комисия в Съндърланд.

Подобни са излезлите информации от преброяването на гласовете в Суиндън в югозападната част на Англия. Избирателите, явили се на референдума в най-големия шотландски град Глазгоу, са значително по-малко от средното в национален мащаб или едва 56,2% от регистрираните.


В Оксфорд привържениците на членството имат почти 49 500 гласа, а противниците - около 20 900 гласа; Лирърпул и Лондон също гласуват за оставане на Великобритания в ЕС, а в Гибралтар избирателната активност е била 83%, предаде Ройтерс. Това е едно от местата, където има сериозна подкрепа за оставането на страната в Съюза на фона на райони като Бирмингам, където евроскептичните настроения доминират. Там обаче резултати се очаква в следващите часове.


Предварителните данни от вота сочат, че 47% от британците са гласували за оставане в Съюза, а 53% за напускане, т.е за Брекзит, за който подкрепа са демонстрирали предимно в североизточната част на Англия.  Това все още не са всички преброени бюлетини, тъй като и в този момент продължава броенето.

В традиционно проевропейската Шотландия се очаква много висока избирателна активност или повече от 70%, което отново може да наклони везните към оставането на страната в пределите на Европейския съюз.

 Обратът веднага беше уловен и от валутните пазари, като паундът отново загуби от стойността си, въпреки че поскъпваше през целия ден на референдума.

За цяла Великобритания участието, уточнено към сутрешните часове, е 71,2%, като право на глас в този референдум са имали  46,5 милиона британци.

По данни на Би Би Си към 5 часа българско време лек превес имат желаещите страната  да остане пълноправен член на Европейския съюз, като според агенцията очакваните резултати от централните части на Лондон вероятно ще натежават в ущърб на Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44