Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Валутна истерия обхвана британците заради Брекзит“, четем на първа страница на „Сега“. „Британците се втурнаха да обменят лири за долари и евро заради несигурния изход от проведения вчера референдум за членството на страната в Евросъюза“, пояснява вестникът.

„Капитал дейли“ не е на същото мнение. „Пазарите гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз“, пише вестникът. „Още при отваряне на изборните секции борсите по света започнаха да се движат така, сякаш резултатът е поражение за евроскептиците. Оптимизмът на инвеститорите се простираше от Азия през Европа до САЩ. Именно той е показателен, тъй като при напускане на Великобритания те биха били най-засегнати от шоковете върху икономиката, финансовата система и пазарите“, отбелязва „Капитал дейли“по водещата международна тема. Вестникът сочи и какъв ще е ефектът за България, ако британците останат в Съюза: десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, ще останат с непроменен статут, а българската икономика няма да загуби дела си от британската вноска - 550 милиона евро през следващите седем години.

„24 часа“ привежда предупреждението на президента Росен Плевнелиев, че ако Европейският съюз се разпадне, ще има война. Европейското обединение е единствената работеща идея след двете унищожителни войни от ХХ век. Интеграцията между държавите на Стария континент прави войната невъзможна, каза държавният глава, цитиран от вестника.

„Дума“ публикува на челно място призива на БСП за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради, както твърдят от левицата, несправяне с организираната и битовата престъпност и „пълно фиаско“ в опазването на държавната граница.

„Труд“ цитира отговора на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов: „Тя полага максимални усилия“.

Цветанов „хем защити Бъчварова, хем я съсипа. Бившият вътрешен министър обвини сегашното ръководство на МВР, че не познава криминалния контингент“, пише по темата вестник „Сега“.

С промени в Закона за автомобилните превози служители на ДАИ ще получат правото да разпитват пътници на автобуси, съобщава „Труд“. „Сега сме с вързани ръце при проверки на автобуси. Целта не е за злоупотреба с контрол, а за осветляване на сектора“, заявява пред вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев.

„Авторски права изтичат през дупка в закона“, пише „Монито“ във водещото си заглавие. „Едва 700 лева е получило сдружението, което отговаря за събирането на парите, получени като компенсационни възнаграждения от производители и вносители на дискове. Цялата сума е била платена през 2012 година, а през следващите четири години - нито лев. Една от вратичките в закона за авторското и сродните му права е, че когато фирма внася в България дискове или флашки с музикални произведения от други държави в ЕС, тя не дължи компенсационна такса“, обяснява „Монитор“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44